U bent hier:

'Overvloed aan biologische gewasbeschermings-middelen in de pijplijn'

Uit een onlangs gehouden inventarisatie van de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA), waar Artemis mee samenwerkt, blijkt dat er overvloed aan biologische gewasbeschermingsmiddelen in de pijplijn zit. De biologische gewasbescherming is klaar om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de transitie naar weerbare teeltsystemen en vermindering van chemische gewasbeschermingsmiddelen in 2030.

Uit gegevens voorgelegd aan de Europese Commissie in maart 2023 blijkt, dat er tegen 2028 zeker 129 biologische gewasbeschermingsmiddelen in de EU zullen worden ingediend en dat telers de vraag ernaar zien toenemen. Chemische gewasbeschermingsmiddelen worden uitgefaseerd via een autonoom proces op basis van herbeoordeling door EFSA en nationale toelatingsautoriteiten zoals Ctgb.

Bekijk hier de presentatie van IBMA [PDF | 1,5MB | 8 dia's]

Uit de onlangs gehouden studie van WUR  ('Toekomstige trajecten naar duurzamere gewassen)  blijkt dat door het huidige Europese en Nederlandse gewasbeschermingsmiddelenbeleid het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen sterk zal reduceren de komende jaren. Er zal dus gezocht moeten worden naar alternatieven waaronder nieuwe technologieën en biologische gewasbescherming.

De verordening ‘Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen’ (SUR) kan dit potentieel helpen verwezenlijken door biocontrol een wettelijke status te geven die regelgevende acties voor versnelde goedkeuring mogelijk maakt. Met een wettelijke definitie en een positieve doelstelling voor biocontrole zal de EU over de juridische middelen beschikken om de overgang naar milieuvriendelijke land- en tuinbouw, in samenwerking met de natuur, te realiseren.

Deze transitie vereist, net als de energietransitie, bindende doelstellingen voor biologische gewasbescherming in 2030 en 2050 en een speciaal innovatiebudget om op biologie gebaseerde programma's in de teelt te creëren om daarmee de agro-ecologische transitie mogelijk te maken. Telers zullen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen alleen verminderen als ze vertrouwen hebben in de beschikbaarheid en doeltreffendheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Voorbeeld Brazilië

Biologische gewasbescherming wordt wereldwijd veel breder toegepast dan in de EU. In Brazilië is in 2014 het toelatingsproces versneld (1-2 jaar) en de mogelijkheid van uitbreiding naar meerdere gewassen bij bewezen effectiviteit bij één gewas toegekend. Dit heeft tot een grotere beschikbaarheid geleidt. De doeltreffendheid is duidelijk geworden.

Helma Verberkt, directeur Artemis, “De potentie van biocontrol is groot, echter de beschikbaarheid is nu het probleem in de EU. De SUR kan hier oplossingen voor bieden door de beschikbaarheid van groene alternatieven, zoals biocontrol, te vergroten door ook daarvoor doelstelling op te nemen”.