Auteur:
Artemis
Geplaatst
20 oktober 2021
Recent hebben zes bedrijven een Taskforce Microbial opgezet om gezamenlijk een sterke lobby in de EU te gaan starten. Doel: voorkomen dat bestaande microbiële gewasbeschermingsmiddelen hun toelating verliezen en om nieuwe versneld toegelaten te krijgen.
Eind augustus heeft deze taskforce samen met het bureau PA International een webinar in Brussel georganiseerd: Biological Plant Protection Products and the Future of Europe’s and the World’s Green Deal. Omdat leden ernaar hebben gevraagd wil Artemis meedelen niet bij de organisatie van dit webinar betrokken te zijn geweest. Het simpele antwoord: we zijn niet gevraagd. Als dat wel het geval geweest zou zijn, waren we afhoudend geweest. Artemis vertegenwoordigt immers een breder scala aan leden dan de taskforce, met een grotere diversiteit aan belangen.
100% biologie
Daarnaast werkt Artemis als vereniging samen met andere Nederlandse partijen binnen het Uitvoeringsprogramma 2030. Daarin gaan we voor 100% voor de biologie; niet alleen in de vorm van producten voor een duurzame gewasbescherming, ook om deze te positioneren als essentiële producten die de weerbaarheid van teeltsystemen ondersteunen. Artemis spreekt zich echter niet negatief uit over chemie.
‘Geen oude schoenen weggooien’
Duurzame chemische producten kunnen blijven. Voorwaarde is wel dat ze in weerbare systemen compatibel zijn met biologische producten en de biologische buffering van het systeem niet tegenwerken. We zijn daarom van mening dat we in de transitieperiode tot 2030 ‘geen oude schoenen moeten weggooien voor we nieuwe hebben’. De teler heeft immers nu nog niet de beschikking over voldoende nieuwe kennis en biologische middelen om zijn weerbare systeem vorm te geven.
Snellere toelating
Artemis is het wel eens met de conclusie van het webinar: de veel snellere toelatingsprocedure voor biologische producten moet er eindelijk eens komen. Ook zijn we er voorstander van om in te zetten op een aparte regelgeving voor biocontrol. Versnelling binnen de huidige regelgeving 1107/2009 lukt al meer dan tien jaar niet. Deze lijkt ook weinig kansrijk voor de toekomst.
Het voordeel van aparte regelgeving is bovendien dat we biocontrol ook breder dan alleen als gewasbeschermingsmiddel kunnen positioneren (in casu ter ondersteuning van de weerbare systemen), samen met andere biologische producten (onder andere biostimulanten). Zo kunnen we de biologische producten losmaken van de maatschappelijke antipathie tegen chemische gewasbescherming.