U bent hier:

Route- en Kansenkaart Chemievrije Sierteelt en toekomstbestendige vollegrondsgroentesector

Vanuit diverse sectoren wordt gewerkt aan Route- en kansen kaarten. Onlangs zijn 2 rapporten verschenen: De route en kansenkaart voor een chemievrije Sierteelt en de route en kansenkaart voor een toekomstbestendige vollegrondsgroentesector.

Voor de vollegrondsgroentesector heeft een breed consortium via vier regionale workshops, interviews en een landelijke workshop de dialoog gevoerd over de toekomst van deze sector: hoe kan de vollegrondsgroentesector toekomstbestendig worden die duurzaam is op de lange termijn, binnen de kaders van bestaande en toekomstige wet- en regelgeving? Dit heeft geleid tot een interactieve routekaart met geprioriteerde thema’s en actielijnen op korte, middellange en lange termijn. Belangrijke onderwerpen zoals gewasbescherming, ketensamenwerking, nutriënten, arbeid, waterbeheer en klimaatverandering komen aan bod. Deze routekaart biedt concrete handvatten actierichtingen voor sectorbrede innovatie en samenwerking.

In samenwerking met de stakeholders is ook een Route- en Kansenkaart opgesteld die de transitie naar een chemievrije teelt onder glas ondersteund. Dit moet ervoor zorgen dat de glastuinbouw een maatschappelijk geaccepteerde en rendabele sector blijft. Binnen dit project is besloten om te focussen op kennisvragen en innovaties voor de sierteelt onder glas, vanwege de specifieke uitdagingen waarmee deze sector te maken heeft, zoals een lage schadedrempel vanwege de sierwaarde en de grote diversiteit aan gewassen, en de maatschappelijke discussie die momenteel gaande is over het middelengebruik in de sierteelt. De kennisvragen zijn geïnventariseerd en besproken met voorlopers uit de sector. Hiermee wordt beoogd een inspiratiebron te zijn voor en stimulans te geven aan het onderzoek dat nodig is om de knelpunten op te lossen en de kansen te benutten voor een chemievrije sierteelt onder glas.

Deze nieuwe Route- en Kansenkaarten zijn ontwikkeld binnen de Kennis- en Innovatieagenda van de Topsector T&U via een Seed Money Project (SMP) en uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR).