Auteur:
Artemis
Geplaatst
20 maart 2025
De Europese Raad van landbouwministers van de EU-lidstaten heeft, na anderhalf jaar, een principeakkoord bereikt over een wetsvoorstel inzake de toepassing van nieuwe genomische veredelingstechnieken, waaronder CRISPR-Cas. CRISPR-Cas is een nieuwe genetische techniek om de veredeling van planten met soorteigen materiaal te versnellen. Met deze techniek worden planten opgeleverd die ook met gewone veredeling geproduceerd hadden kunnen worden, maar dan veel sneller. Hiermee kan ook een versnelling in weerbaarheid worden verkregen.
In 2023 heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor aanpassing van de regels. Het Europees Parlement en de Europese Raad bepalen vervolgens elk een eigen standpunt, waarna de drie partijen (Europees Parlement, Europese Raad en Europese Commissie) in een zogenoemde triloog met elkaar proberen te komen tot een gemeenschappelijk standpunt. Het Europees Parlement had al eerder, in februari 2024, zijn standpunt bepaald, en nu dus ook de Europese Raad. Een struikelblok voor enkele lidstaten was het patenteren van gewassen en de zorg dat genetisch gemodificeerde planten in de biologische landbouw terecht zouden komen.
De onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement over de definitieve wettekst kunnen nu van start gaan. Pas als de EU-landbouwministers en de Europarlementariërs het eens worden over de nieuwe wet- en regelgeving voor nieuwe genomische technieken (NGT), mogen veredelingsbedrijven, na invoering van de wet, deze technieken toepassen.
Jean Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven zich actief en constructief te blijven inzetten voor proportionele, veilige en toekomstbestendige NGT-wetgeving, conform het BNC-fiche. Daarbij hecht hij waarde aan goed contact met belanghebbenden, waaronder de biologische sector, de veredelingssector en de biotechnologiesector over dit voorstel.