Auteur:
Artemis
Geplaatst
17 februari 2025
Tags
Jean Rummenie, Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, heeft onlangs aangegeven dat de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) opengesteld is. Dit betekent dat meer dan 200 miljoen gegevens met betrekking tot waarnemingen van dier- en plantensoorten in Nederland voor iedereen kosteloos te raadplegen en downloaden zijn via de website van de NDFF. Deze informatie is van belang om te weten welke planten en dieren voorkomen in hun directe omgeving. Ook kan hier rekening mee worden gehouden bij projecten. Overheden kunnen de natuurgegevens gebruiken bij de beoordeling van vergunningaanvragen en de ontwikkeling van initiatieven. Ook voor natuurbehoud levert dit belangrijke data en het kan inzicht geven in de mogelijkheden voor natuurlijke bestrijding en bestuiving.
De gegevens in de NDFF zijn voor het overgrote deel toegankelijk voor iedereen. Gevoelige gegevens, zoals de locatie van kwetsbare dieren en planten, worden niet of beperkt openbaar. Dit heeft te maken met Europese afspraken zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Aarhus. Daarin is bepaald dat overheden alleen natuurdata verstrekken indien het de instandhouding en/of het herstel van soorten niet in gevaar brengt. Voor een selecte groep soorten (ongeveer 2,5%) geldt deze bepaling.
Soortenorganisaties, zoals de Vlinderstichting en Sovon Vogelonderzoek Nederland, hebben de data verzameld die zich in de NDFF bevinden. Zij maken bij het doen van hun inventarisaties weer gebruik van duizenden vrijwilligers. Daarnaast leveren terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, natuurgegevens aan. Ook burgers kunnen hun waarnemingen via apps als Waarneming.nl in de databank invoeren. Tot slot leveren overheden en groene adviesbureaus hun waarnemingen aan de NDFF. Gewerkt wordt aan één centrale databank. “De openstelling is een belangrijke stap in de transitie van de private databank NDFF naar een juridisch en organisatorisch verankerd, openbaar natuurregister NDFF’ aldus Rummenie.
Toegang tot de NDFF verloopt via de tool.