U bent hier:

Grote uitdaging implementatie Kaderrichtlijn Water

Vlak voor de kerst stuurde minister Madlener Infrastructuur & Waterstaat een brief over de kaderrichtlijn water (KRW) aan de Tweede Kamer met als bijlage het koepelrapport tussenevaluatie KRW. Hieruit blijkt dat er grote uitdagingen liggen om de waterkwaliteit verder te verbeteren op diverse vlakken.

Er zijn nog diverse stoffen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen, die niet aan de norm voldoet en tot problemen leiden. Voor de probleemstoffen is reeds een stelsel van maatregelen uitgewerkt dat erop gericht is te voorkomen dat er te veel lozingen en emissies plaatsvinden waardoor normen worden overschreden. Dit stelsel gaat over de toelating van stoffen, gebruiksvoorschriften, vergunningverlening voor afvalwaterlozingen, zuivering van afvalwaterstromen, toezicht en handhaving op regelgeving, en overleg met bedrijfsleven over zelfregulering. Er zijn echter extra maatregelen nodig om de doelen in 2027 te behalen. Het gaat daarbij vaak om uitbreiding of aanscherping van bestaande maatregelen. De voorgestelde maatregelen worden nu bezien en waar nodig verder uitgewerkt. Daarbij zal, naast beoordeling van de effectiviteit en haalbaarheid, ook specifiek aandacht zijn voor de relevante afspraken uit het Regeerprogramma omtrent deze opgaven, zoals de inzet om normoverschrijdingen voor gewasbeschermingsmiddelen waar mogelijk via een lokale aanpak te adresseren, samen met de sectoren en met andere overheden. Beoogd wordt om voorjaar 2025 te besluiten over de uitvoering van maatregelen (zowel nationaal als regionaal) met als doel te komen tot een dekkend voorstel met maatregelen voor chemische stoffen om te voldoen aan de KRW normen in 2027.

Naast de maatregelen die het Rijk nationaal kan nemen, beschikken ook de provincies, waterschappen en gemeenten over instrumenten onder de Omgevingswet waarmee zij lokaal of regionaal kunnen sturen op agrarische emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen in hun gebied. Op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen zijn de volgende maatregelen benoemd:

  1. Toelating en toepassing van bestrijdingsmiddelen in overeenstemming brengen met de KRW-normering
  2. Toezicht en handhaving versterken
  3. Snelle terugkoppeling meetgegevens naar agrariërs en toezichthouders
  4. Specifieke voorschriften opnemen in verordening (provincies, waterschappen en gemeenten) en Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) 
  5. Opstellen Emissiereductieplannen door bedrijfsleven
  6. Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming versterken

Op diverse vlakken wordt reeds samengewerkt met het Kabinet, waterschappen, provincies, bedrijven en burgers om gezamenlijk te werken aan verbetering van de waterkwaliteit, onder andere via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Voor telers is het belangrijk om concrete doelen te formuleren waar ze als ondernemer realistisch aan kunnen werken. Als Artemis denken wij hier graag aan mee. Meer inzet van biologische oplossing leidt op voorhand tot minder emissie van chemische stoffen. Er is een extra debat aangevraagd door de Tweede Kamer op 19 februari naar aanleiding van de tussenevaluatie KRW. Wellicht dat minister Wiersma hier ook bij aansluit gezien de belangrijke relatie met de land- en tuinbouw.