Auteur:
Artemis
Geplaatst
10 december 2024
In november ondernam een delegatie van Nederlandse bedrijven en organisaties een innovatiemissie naar Brazilië, gericht op biocontrol en biostimulanten (bio-inputs). De missie bood een kijkje uit de eerste hand in de snelgroeiende Braziliaanse markt voor biologische gewasbescherming en biostimulanten. De Braziliaanse markt voor bio-inputs heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt en heeft inmiddels een waarde van 1 miljard USD bereikt. Deze groei zal naar verwachting aanhouden met een snelheid van 20% per jaar. De Nederlandse missie onderzocht de drijvende krachten achter deze expansie en identificeerde kansen voor innovatie en samenwerking tussen Nederland en Brazilië.
Drie belangrijke drijvende krachten achter de groei in Brazilië:
-
Wet- en regelgeving
De toelatingsprocedure in Brazilië is aanzienlijk verkort. In tegenstelling tot het langdurige goedkeuringsproces in Europa, heeft Brazilië een fast track voor biologische middelen. De goedkeuring duurt hier tussen de zes maanden en twee jaar, terwijl dit in Europa 7 tot 10 jaar kost. De Braziliaanse fast track heeft de afgelopen vier jaar geleid tot de introductie van gemiddeld 100 nieuwe bio-inputproducten per jaar. -
Marktpotentie
De marktpotentie in Brazilië is enorm, met meer dan 60 miljoen hectare akkerland. Boeren in Brazilië, met name middelgrote en grote producenten, hebben een grote bereidheid getoond om deze producten te gebruiken. Dit wordt gedreven door factoren zoals de relatief jonge leeftijd van de boeren, het goede opleidingsniveau en het succesvolle gebruik van bio-inputs bij het bestrijden en beheren van ziekten en plagen in de landbouw in de afgelopen jaren. -
Kennisniveau bio-inputs
Er is een sterke toename van onderzoek en innovatie op het gebied van bio-inputs. Het kennisniveau bij universiteiten en proefstations is zeer hoog. Zij hebben ook een centrale rol gespeeld bij het stimuleren van innovatie en het op de markt brengen van nieuwe producten.
Last but not least: de resistentie van plagen en ziekten tegen chemische gewasbescherming stimuleert ook zeker de ontwikkeling van biologische gewasbescherming.
Kansen voor Nederlands-Braziliaanse samenwerking:
De Nederlandse delegatie, bestaande uit Artemis, BioMosae, Bionomic, Botany Group, Hudson River Biotechnology, Koppert, Soiltech, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Wageningen University & Research, toonde de expertise van Nederland op het gebied van bio-inputonderzoek, ontwikkeling en toepassing. Potentiële gebieden voor samenwerking met Brazilië zijn onder andere:
- Uitwisseling van studenten en beleidsmakers ter versterking van het netwerk en de kennis.
- Toepassing van Nederlandse technieken in de Braziliaanse landbouw.
- Gezamenlijke onderzoeksprogramma’s voor het ontwikkelen van nieuwe bio-inputs, zowel voor grote als minder grote gewassen in Nederland en Brazilië.
- Opschaling van insectenproductie voor biocontrol.
Conclusie
De innovatiemissie naar Brazilië heeft het immense potentieel voor samenwerking tussen Nederland en Brazilië op het gebied van bio-inputs duidelijk aangetoond. Door hun respectieve sterke punten en expertise te benutten, kunnen beide landen innovatie stimuleren, duurzame landbouw bevorderen en mondiale uitdagingen zoals voedselzekerheid en milieubescherming aanpakken.
Ter afsluiting van het programma vonden op de laatste dag discussies en presentaties plaats over financiële mogelijkheden in Brazilië, Nederlandse instrumenten voor internationale innovatiesamenwerking en innovatie-initiatieven bij Inova USP. Deze missie werd georganiseerd namens het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur van Nederland, en uitgevoerd door de Netherlands Enterprise Agency, het LVVN-team en het Innovatieteam in Brazilië, onder leiding van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Beeld: LAN Brazilië