Auteur:
Artemis
Geplaatst
03 december 2024
Tags
Om biostimulanten succesvol te positioneren in diverse teelten, is een gedegen aanpak noodzakelijk. Goede kennisvergaring en het maken van heldere keuzes die aansluiten bij echte behoeften in de markt dragen sterk bij aan het succes. Telers verwachten van hun toeleverancier dat deze met goede en onderbouwde producten op de markt komt.
In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de (meer)waarde van biostimulanten. Dit onderzoek biedt een stevige basis om onderbouwde keuzes te maken voor een product. Voorafgaand aan de introductie bij de teler moeten breed gedragen keuzes worden gemaakt. Binnen de distributie worden deze keuzes in samenwerking met teeltspecialisten uit diverse sectoren, zoals akkerbouw, bloembollen, fruit en vollegrondsgroenten, vastgesteld. Een cruciale stap in dit proces is de interne verkoop. Zonder een goed onderbouwd verhaal ontbreekt het vertrouwen in de meerwaarde van een product. Voor adviseurs is vertrouwen in een product onmisbaar om het aan te bevelen. Daarnaast is het essentieel dat adviseurs begrijpen wat een product doet met de plant of bodem. Een juiste uitleg hierover is van groot belang voor het vertrouwen van de klant.
Een gedegen onderbouwing op basis van eigen onderzoek is, zeker bij biostimulanten, noodzakelijk omdat er onder Nederlandse omstandigheden nog weinig bekend is over hun daadwerkelijke meerwaarde. Bij het beoordelen van onderzoeksresultaten wordt vaak gezegd: ‘één jaar is geen jaar’. Dit duidt erop dat ieder groeiseizoen anders is en eigen, specifieke uitdagingen kent. Wanneer een product over meerdere jaren goed uit proeven komt en ook dan nog steeds voldoet aan een bestaande marktbehoefte, kan worden overgegaan tot marktintroductie.
Inmiddels zijn diverse biostimulanten succesvol in de markt gezet. In veel buitenteelten wordt gedurende het groeiseizoen minimaal één soort biostimulant toegepast. In sommige teelten wordt dit gedaan om temperatuur- en/of droogtestress te verminderen. In pootaardappelen wordt bijvoorbeeld een systeem met biostimulanten ingezet om het aantal knollen te verhogen. In lelies wordt standaard een biostimulant gebruikt bij de dompeling om de beworteling te verbeteren. Ook in tulpen, lelies en suikerbieten worden biostimulanten routinematig toegepast om het gewas vitaal en gezond te houden. Voor de toekomst zullen biostimulanten een steeds belangrijkere rol spelen bij het verbeteren van de nutriëntenefficiëntie.
Blijvende aandacht voor biostimulanten is belangrijk. Omdat verschillen vaak niet zwart-wit zijn, is het essentieel om de meerwaarde van producten steeds opnieuw te blijven benadrukken.