Auteur:
Artemis
Geplaatst
15 oktober 2024
Tags
De maatschappelijke visie op gewasbescherming loopt sterk uiteen, en de polarisatie neemt toe. De vruchtgroentetelers in de glastuinbouw hebben proactief de handschoen opgepakt door gezamenlijk, via de Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO), een driejarig project te starten: ‘100% groen geteeld’. Tijdens het 30-jarig jubileum van Artemis heeft Jelte van Kammen dit project toegelicht. Het betreft een vernieuwende aanpak binnen de gangbare teelt, gericht op de ontwikkeling van een weerbaar teeltsysteem door het gebruik van diverse groene, biologische en technologische oplossingen.
Recent is het eerste seizoen afgerond, waarin zeven ambitieuze glasgroentebedrijven en het proefbedrijf Botany in een praktijkpilot hebben verkend hoe vruchtgroenten volledig zonder chemische middelen kunnen worden geteeld. Het eerste teeltseizoen is positief verlopen. Door de toenemende maatschappelijke druk en het snel afnemende aantal beschikbare chemische middelen is het gezamenlijke doel om binnen drie jaar paprika, tomaat, aubergine en komkommer rendabel te telen in een integraal weerbaar teeltsysteem, waarbij groene, biologische en technologische oplossingen centraal staan. Hierbij wordt het gehele teeltsysteem in ogenschouw genomen, inclusief klimaat, substraat en water. De strategie richt zich vooral op preventie in plaats van reactie, met een verhoogde inzet van bestrijders en groene middelen.
Dit project wordt ondersteund door specialisten van Hoogendoorn Growth Management, LetsGrow.com, Van Iperen, Van der Knaap Groep, Koppert en Rijk Zwaan.
Afgelopen week zijn de resultaten besproken met twee telers, Inge Bergsma-De Vries (Drenthe Growers) en Wim Zuidgeest (Frestia), tijdens de bijeenkomst ‘Stop the Food Fight’. Voorafgaand gaf Ton van Dalen (Oxin Growers) een toelichting op het doel en de aanpak van het project. Een van de belangrijkste leerpunten was dat intensief scouten en het vroegtijdig bestrijden van plagen met biologische middelen veel uitval kon voorkomen. In het aangetaste deel werd pleksgewijs een passend groen middel ingezet. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er in het eerste seizoen aanzienlijk minder chemische middelen nodig waren. Ook de inzet van technologie en insectengaas speelde een belangrijke rol. Op basis van het eerste seizoen zijn nieuwe inzichten en concrete verbeteringen naar voren gekomen. Alle deelnemende telers zijn enthousiast en gaan volgend seizoen met nieuwe kennis en ervaring verder richting een toekomst van volledig groene teelt.
Ook in de sierteelt wordt gewerkt aan dezelfde doelstelling. Voor gewassen zoals Phalaenopsis, gerbera, kalanchoë en chrysant worden ook pilots opgezet. De glastuinbouw zet zich in voor duurzame teeltoplossingen en profiteert van elkaars ervaringen. Als Artemis en haar aangesloten bedrijven ondersteunen wij graag dit soort projecten met onze kennis en producten.