U bent hier:

SPRINT: Ontwikkeling van een Toolbox voor Geïntegreerde Gezondheidsbeoordeling van Gewasbeschermingsmiddelen

SPRINT staat voor Sustainable Plant Protection Transition. In de land- en tuinbouw in Europa worden chemische gewasbeschermingsmiddelen toegepast om ziekten, plagen en onkruid te bestrijden en de opbrengst te maximaliseren. De kennis over de effecten van het grootschalige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op mensen (en dieren) als consumenten en omwonenden, en op ecosystemen is schaars en gefragmenteerd. Het doel van het EU-Horizon2020 SPRINT project is het ontwikkelen, testen, valideren en opleveren van een Global Health Risk Assessment Toolbox voor de geïntegreerde beoordeling van de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op mensen (consumenten, omwonenden, werknemers), dieren en ecosystemen.

Dit wordt gedaan door geharmoniseerde integrale veldstudies uit te voeren in 11 representatieve landen/gewassen ('case-study sites') in Europa, waaronder Nederland. De focus ligt op het effect en de impact van verschillende teelt- en gewasbeschermingssystemen (conventioneel, geïntegreerde plaagbestrijding, biologisch) op uitstoot, blootstelling en gezondheid. Daarnaast worden kosten-batenanalyses en duurzaamheid beoordeeld op bedrijfsniveau en macro-economisch niveau voor de verschillende scenario's. SPRINT is gebaseerd op een multi-actor benadering met case-study site platforms om belanghebbenden te betrekken en hun respectievelijke behoeften te identificeren, om het bewustzijn van boeren en burgers te verbeteren, om gezamenlijk nieuwe managementstrategieën te ontwikkelen voor een verminderde afhankelijkheid van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en te komen tot versnelling van een duurzame land- en tuinbouw. Vanuit Nederland zijn de WUR, Universiteit Utrecht, Zoogdiervereniging en Radbout Universiteit Nijmegen betrokken als partner.

Artemis neemt deel in het stakeholdersoverleg. Met regelmaat vinden terugkoppelingen plaats uit de diverse onderzoeken met de stakeholders. Zo is onlangs een onlinebijeenkomst geweest met deelnemers uit de praktijk, onderzoekers en beleidsmakers om een gemeenschappelijke basis te vinden en beleidsaanbevelingen te geven voor de toekomst van duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Europa.

Meer informatie vind u op: https://sprint-h2020.eu/