U bent hier:

Weerbaar telen in een gezond ecosysteem

In een debat in De Balie onder de noemer “De Koplopers: De glastuinbouw, onterecht onbemind” ging Associate lector Frank van der Helm van Hogeschool Inholland in op het transitie proces in de glastuinbouw op het gebied van weerbaar telen. Ook andere tafelgasten gingen onder leiding van Teun van de Keuken in op toekomstgerichte oplossingen die nu reeds mogelijk zijn in de glastuinbouwpraktijk. De Nederlandse glastuinbouw wordt internationaal geroemd, echter wordt in Nederland daar soms kritisch naar gekeken.

Ondanks de vele inspanningen die gedaan zijn in de glastuinbouw is en blijft versnellen van een duurzame teelt nodig. Er kan al veel volgens de tafelgasten Frank van der Helm (InHolland), Peter van Hulten (Van der Avoird Trayplant), Eveline Stilma InnoPlant) en Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa architecten). In het collega ‘Weerbaar telen’ dat Frank gaf, beschouwde hij de plant als een fort met als belangrijke bouwstenen voor weerbaar telen: plantweerbaarheid, bodemweerbaarheid, functionele agrobiodiversiteit en teeltomstandigheden. Met zijn kennis en enthousiasme wil hij graag bijdragen aan een tuinbouwproductiesysteem dat functioneert als een gezond ecosysteem. Als Artemis ondersteunen wij dit gedachtegoed. Eveline benadrukte dat het verhogen van de biodiversiteit in en om de kas ook een belangrijke bijdrage levert aan een gezond ecosysteem. Peter van Hulten hield met veel passie een duidelijk pleidooi over betaalbaarheid voor duurzaamheid in de keten. Elke schakel zou daarin moeten bijdragen zodat de teler de transitie kan maken. Met name de aanvullende inbreng van de jonge ondernemers in de zaal overtuigde Teun van de Keuken dat dit toch wel de meest progressieve jongeren en sector is die vooruit wil!.

Debatreeks De Koplopers is een samenwerkingsverband van De Balie in Amsterdam en Regieorgaan SIA. Onder het motto ‘Vergroenen, verduurzamen, innoveren’ praten lectoren en andere onderzoekers met professionals uit de praktijk, ambtenaren en andere belanghebbenden over oplossingen voor actuele vraagstukken. Deze uitzending vond plaats op 24 juni in De Balie te Amsterdam. De uitzending is terug te kijken via de website van De Balie:

https://debalie.nl/programma/de-glastuinbouw-onterecht-onbemind-24-06-2024/