U bent hier:

Handreiking weerbare rassen

Weerbare rassen zijn één bouwsteen voor het realiseren van weerbare teelsystemen. Plantum heeft daarom in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 als actie opgenomen: ‘Als handreiking naar veredelingsbedrijven wordt op korte termijn een beschrijving opgesteld van de criteria waaraan weerbare rassen en gewassen dienen te voldoen.’

Middels een afstudeerstudie van 3 studenten van de HAS Green Academy is aan dit vraagstuk gewerkt. De aanpak bestond uit een deskstudie, interviews met 42 veredelings- en opkweekbedrijven, brancheorganisaties, ketenpartijen en UP-partners, dataverwerking, een workshop waarin de bevindingen getoetst werden bij de Plantum hoofdcommissies Gewasgezondheid en Milieu en Onderzoek, een eindpresentatie en verslaglegging. Als afstudeerverslag is een rapport van 75 pagina’s opgeleverd, met bijlagen. Daarnaast is voor Plantum een Handreiking van 9 pagina’s opgesteld met de belangrijkste resultaten, discussie en conclusie en een aantal aanbevelingen voor vervolgonderzoek.

Deze handreiking is besproken met Plantum-leden (intern) en met de Uitvoeringsprogramma-stakeholders (extern), waaronder Artemis.  Er is hiervoor een Plantum-themadag ‘Weerbaarheid en gewasbescherming 2030’ georganiseerd waaraan ook afgevaardigden van Artemis hebben deelgenomen.