Auteur:
Artemis
Geplaatst
20 mei 2024
Elodie Lebastard van de European Biostimulants Industry Council (EBIC) gaf een presentatie tijdens het jubileumsymposium van Artemis. De missie van EBIC is om biostimulanten te waarderen en te integreren als essentieel onderdeel van duurzame land- en tuinbouw, terwijl er tegelijkertijd wordt gezorgd voor een gunstig regelgevend kader. Het uitgangspunt hierbij is de Europese wettelijke definitie van biostimulanten.
Lebastard ging in op de positieve impact van de diverse soorten biostimulanten aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals:
- bevorderen opname en efficiëntie van nutriënten;
- beter bestand tegen abiotische stress;
- vergroten van de kwaliteit;
- vergroten beschikbaarheid vastgehouden nutriënten in de bodem en rhizosfeer.
Om de positieve bijdrages te leveren aan een duurzamere land- en tuinbouw is een stimulerend beleid en regelgeving noodzakelijk in Europa en haar lidstaten. De invoering van de Fertilizer Product Regulation (FPR) 2019/1009 is een stap in de goede richting, maar is volgens EBIC incompleet. Er zijn nog verschillende obstakels zoals: REACH+ vereisten, beperkte positieve lijst van micro-organismen en toepassing van het principe van meervoudig gebruik. Ook staat de scheidslijn bij de interpretaties van claims gewasbeschermingsmiddel en biostimulanten nog steeds ter discussie.
EBIC roept de EU op om:
- Belemmeringen in de regelgeving voor het op de markt brengen van biostimulanten weg te nemen;
- De routes naar de markt voor biostimulanten te versnellen, met name voor producten op basis van micro-organismen en afgeleid van dierlijke bijproducten;
- De implementatie van biostimulanten door boeren en telers te stimuleren en te vergemakkelijken.
In slechts 10 jaar tijd zijn biostimulanten voor planten essentieel geworden voor efficiënte, regeneratieve land- en tuinbouw, die de veerkracht van het voedselsysteem en de productie bevorderen. Desondanks blijven er nog steeds belemmeringen bestaan in de regelgeving voor het op de markt brengen ervan. Een samenhangend beleid en regelgeving, een stimulerend kader voor landbouwinnovatie, educatie, training en ondersteuning van boeren en telers zijn nodig om de toekomstige voedselsystemen te versterken met behulp van biostimulanten en andere technologieën.
Artemis dankt Elodie Lebastard voor haar aanwezigheid en toelichting over hoe biostimulanten boeren en telers kunnen ondersteunen bij het verhogen van hun opbrengsten en kwaliteit, terwijl tegelijkertijd de duurzaamheid van hun productie wordt vergroot.