Auteur:
Artemis
Geplaatst
17 oktober 2023
Ondanks dat het commissiedebat over gewasbeschermingsmiddelen op 10 oktober werd gedomineerd door het onderwerp glyfosaat, zijn enkele essentiële thema's besproken uit het portfolio van Artemis die van groot belang zijn voor de snelheid in overgang naar weerbare teelten.
Het commissiedebat gewasbeschermingsmiddelen (10 oktober) in de Tweede Kamer stond voornamelijk in het teken van het ministeriële besluit om zich te onthouden van de Europese stemming op 13 oktober over de verlenging van glyfosaat. Na een grondige discussie over dit onderwerp brachten verschillende politieke partijen ook andere kwesties ter sprake. Opmerkelijk was de uitspraak van demissionair minister Adema, waarin hij aangeeft dat het aanbieden van groene middelen achter blijft. Als Artemis hebben wij ons hier zeer over verbaast. Binnen Artemis en haar leden vinden onderzoek en innovatie plaats naar nieuwe mogelijkheden voor biologische gewasbescherming. Dit vergt van bedrijven capaciteit en investeringen, waardoor er veel nieuwe stoffen en middelen in ontwikkeling zijn. Dit blijkt ook uit het jaarverslag van Ctgb: van de 29 nieuwe werkzame stoffen die het Ctgb voor Europa beoordeelt is ongeveer 70% 'groen'. Daarnaast blijkt uit een Europese survey bij de industrie dat er 129 groene stoffen/middelen in de pijplijn zitten.
Wegnemen wachttijden en versnelling toelatingsprocedure cruciaal
Om de overgang naar duurzame landbouwpraktijken te verwezenlijken, zijn echter doorbraken in procedures nodig om deze sneller beschikbaar te maken voor tuinders. De lange wachttijden (3 jaar!) alvorens dossiers in behandeling worden genomen alsmede toenemende overschrijdingen van de wettelijke termijnen voor stof- en middelaanvraag moeten worden weggenomen. Een dergelijke lange toelatingsprocedure kan geen bedrijfstak dragen. Middels drie aangenomen moties heeft de Tweede Kamer zich bijna voltallig achter de producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen geschaard.
Moties voor versnelling vergroening
Middels een motie van Krul (CDA), Vedder (CDA), Grinwis (CU), Bisschop (SGP) en Van der Plas (BBB) wordt de regering verzocht de doorlooptijden van het toelatingsproces inzichtelijk te maken en de wachttijden voor het in behandeling nemen van aanvragen van groene middelen aanzienlijk te verkorten middels het vergroten van de beoordelingscapaciteit.
Ook de motie van Bisschop (SGP) en Van der Plas (BBB) wordt verzocht dat biologische en laagrisicomiddelen veel eerder in behandeling genomen worden en de beoordeling van groene middelen naar voren te halen, bijvoorbeeld door te prioriteren bij de herbeoordeling van bestaande middelen.
Middels een motie Van Campen (VVD) en Van der Plas (BBB) is een oproep gedaan aan de regering om in contact te treden met ons om de duur van het registratieproces van deze middelen te bespreken en het standpunt van de minister met betrekking tot de innovatiekracht van de branche te heroverwegen.
Bekijk hier de details van deze moties.
Inzet Artemis wordt zichtbaar
Al jarenlang pleiten de land- en tuinbouwsectoren voor een versnelling van het toelatingstraject. Dit jaar heeft Artemis een extra focuspunt toegevoegd: 'Communicatie met de politiek en de samenleving.' We zijn begonnen met het voeren van gesprekken met leden van de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties (Lees hier de berichten). Daarnaast hebben we een heldere Position Paper opgesteld. We zijn trots op onze bijdrage aan de samenleving, het milieu en de land- en tuinbouwsectoren, met een breed draagvlak.
Als Artemis blijven we ons inzetten voor nieuwe ontwikkelingen om de land- en tuinbouwsectoren te ondersteunen in de overgang naar weerbare teeltsystemen. We zijn verheugd met de oprichting van een Green Team en een Groen loket bij het Ctgb. Samen met de uitvoering van de aangenomen moties hebben we het vertrouwen dat er nu daadwerkelijke doorbraken zullen worden gerealiseerd.